Karmate (Karmaûe) , Lazca’da su değirmeni demektir. Üretimi, emeği, karşılıksız yardımlaşmayı simgeler. Bu değerleri bünyesinde barındıran bir müzik grubunun almış olduğu en anlamlı isim olması yönüyle de önem taşımaktadır Karmate adı.
Grup Karadeniz’de yaşayan çeşitli kültürlerin dillerinden ezgiler seslendirmektedir. Karmate grubu, Karadeniz kültürünü insanlara tanıtmayı, unutulmasını önlemeyi ve çeşitli coğrafyalara ulaştırmayı hedeflemektedir. Bu düşüncelerle bütünleşmiş olan müzisyenlerin samimi birliktelikleri üretimin her daim varolduğu, emeğin öğütüldüğü ve karşılıksız yardımlaşmanın temsilcisi olan Karmate’nin her alandaki sağlam duruşuna önemli katkısını ortaya koymaktadır. Melodileri öğüten Karmate bunun yanı sıra var olan doğa katliamlarına karşı bir duruş oluşturmakta ve doğa katliamlarına sadece Karadeniz düzleminde bakılmaması,yaşanılabilir bir dünya için tüm insanlığın bu konuda gerekli bilinci kazanması gerektiği düşüncesini de yine değirmen de öğütmektedir. Karmate, müzikteki algılayışını emek, daima ileriye yönelik bir üretim,her alanda duyarlılık ve dinleyicide bilinç uyandırma temelleri üzerine kuruyor.
«‘Karadeniz kültürünün müziğini icra edebilmek, özveri, en önemlisi sorumluluk gerektirir’» diyen Karmate, tozlu raflarda unutulmuş bant kayıtlarını, Karadenizli halk ozanlarının ezgilerini (Lazca, Türkçe, Megrelce, Gürcüce, Hemşince, Rumca …) gün ışığına çıkarmayı, bu melodileri yeniden harmanlayıp öğüterek akustik enstrumanlarla hassas yapılarını bozmadan evrensel boyutta sizlere sunmayı kendine bir hedef olarak koyuyor. Karmate’nin yozlaştırılan kültürleri, dilleri beraberinde gelen melodileri özüyle yaşatmak için çabalayan haklı duruşları, sayesinde donandığı coğrafya ve kültürüne olan bağlılığının önemli bir göstergesidir ki Karmate’nin benimsediği bu doğrultu müzikteki ilerleyişini aydınlatmaya ve güçlendirmeye yetmektedir. Karmate; dillere,kültürlere sahip çıkıldığında ve yarınlara daha da güçlendirerek taşınması başarıldığında, onları yok etmeye çalışanların karşısında asıl tehdit oluşturulacağı inancını benimsemektedir ve bu inancı daima canlı tutmaktadır.
—Grup Üyeleri—
Resul Dindar (Vokal)
İsmail Avcı İsmanaşi (Tulum)
Oktay Üst (Kemençe-Vokal)
Gökhan Özkan (Akordion-Vokal-Panduri)
Muhterem Sur (Buzuki-Lavta-Baglamadaki)
Ali (Aliş) Yıldız ( Klasik Gitar )
Yıldırım Yalçınkaya (Akustik Bas)
Ömür Arslan (Perküsyon)